.

wtorek, 3 czerwca 2014

Cukinia kulista faszerowana.


Zucchini stuffed.



Składniki.
2 cukinie okrągłe
15 dag mięso mielone wieprzowe
1 cebula
3 pomidory suszone
5 dag ser mozzarella
2 ząbki czosnku
tymianek
zioła prowansalskie
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie.
Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przesmażyć. Doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do potraw. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut.
 Przestudzić  i wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Wydrążone cukinie, posolić  i nałożyć   farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą.
 Zapiekać pod grillem 15 minut w temperaturze 190 oC.


Najsmaczniejsza kiedy owoce osiągną około 8 cm średnicy. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech,stąd nazwa cukinia od włoskiego zucchinia ( mała dynia).

6 komentarzy:

  1. bardzo ładnie i smacznie wygląda, w sam raz dla gości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sezonie letnim faszerowana cukinia u mnie również obowiązkowo:) ale mi narobiłeś smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, bardzo lubię nadziewane cukinie dla mnie strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna jest, bez wątpliwości. Ale jak ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już nie mogę się doczekać moich cukinii:) chociaż przy tej pogodzie będzie raczej po francusku ze ślimakami:(
    narobiłeś mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dostojnie wygląda twoja cukinia. Uwielbiam takie faszerowane, zresztą warzywa to ja jem wszystkie.

    OdpowiedzUsuń